På Östras bakar vi omsorgsfullt och med hantverksmässiga metoder. Det är inte det snabbaste eller billigaste sättet att baka bröd på, men vi tycker att det blir i särklass godast så! Vårt sätt att baka gör också att brödet håller sig saftigt och färskt längre, helt naturligt och utan konstiga tillsatser. Ett gott bröd med karaktäristisk smak.

Brödet bakas på gammalt vis men med ny teknik. Vår stenugnsanläggning är platsbyggd och den enda i sitt slag. På Östras gör vi degen flera gånger om och det är en alldeles speciell process att skapa en ny surdeg varje dag. Fördelen med detta sätt att baka är att man får en väldigt god smak – ”smaken från förr”. Och brödet får en särskild textur som gör det extra saftigt. Här får du följa vår bakprocess steg för steg.

Skållningen

Skållat mjöl gör brödet saftigare

Skållning innebär att hett vatten hälls över rågmjölet som skållas och blandas till en tjock och vällingliknande gröt. Därefter får det svalna och mogna under några timmar. Detta gör att mjölet binder större mängder vatten utan att bli klistrig. På så sätt ökar brödets saftighet och goda smak. Likaså förbättras hållbarheten. Skållat rågmjöl ger helt enkelt saftigare och smakrikare bröd.

Raskdegen

Grunden till ett riktigt gott bröd

Det skållade rågmjölet blandas med jäst, vatten och rågmjöl till en slags grunddeg, en raskdeg. Raskdegen får sedan vila och utveckla en surdegskultur. Surdeg ger hälsosamma effekter genom att det mättar bra och innehåller naturliga mjölksyrabakterier som kan hjälpa till att motverka stressmage och stärka immunförsvaret.

Bearbetningen

Blanda, knåda, vila, knåda, kavla, vila…

Raskdegen blandas med rågmjöl, salt, rapsolja och smaksättare. Degen bearbetas och får sedan vila. Därefter knådas degen, den kavlas, formas och får vila i omgångar, innan den oljas och eventuella rågflingor eller liknande strös på.

Jäsningen

Långsamt och varligt för bästa smak

Våra långa jästider gör att bakprocessen tar tid, men i gengäld ger det ett saftigare bröd med mindre mängd socker. De långa liggtiderna låter smak och fyllighet utvecklas. Inga konserveringsmedel eller konstiga tillsatser behövs. Bröden jäser i en fuktighetshållande jäsbana där det är lite varmare och fuktigare så att brödet inte förlorar sin saftighet.

Gräddningen

Att grädda i stenugn ger en särskild arom

Vår stenugn är den enda i sitt slag och gör det möjligt att ha en modern produktion på gammaldags vis. Allt matbröd bakas på ugnens stenhäll i granit. Temperaturen ligger runt 280–315 grader. Den höga värmen bevarar smaken inne i brödet och förbättrar hållbarheten. Stenugnen gör att brödet får en fin, knaprig yta och kapslar in arom och fuktighet.

Svalningen

Bröden kontrolleras och får sakta svalna

Bröden kvalitetskontrolleras och innertemperaturen mäts så att brödet håller rätt temperatur i inkråmet. Sedan får det svalna långsamt på både svalbana och i svaltorn. Därefter återstår bara packning och utlastning.