Många generationer har njutit av våra bröd – bakade från grunden med halländska råvaror, långa jästider och med ett hantverkskunnande sedan slutet av 1800-talet. I vårt bageri använder vi gamla beprövade tillverkningsmetoder, som tillsammans med modern teknik och vår speciella stenugn, ger ett både saftigt, aromrikt och hållbart bröd.

Östra Bageriförening bildades redan 1899 och vi ligger än idag kvar på nästan samma plats i centrala Halmstad. En del av våra recept är halländska original som är kvar från den tiden. På 1910-talet ökade omsättningen och bageriet expanderade. Trots världskrig och ransoneringar klarade sig föreningen bra och efterfrågan steg.

Från början kördes bröden ut med häst och vagn, och även om den första lastbilen köptes in 1921 så gick inte den sista hästen sin sista tur förrän 1934. Numera är det inte bara hallänningarna som kan njuta av vårt bröd, vi levererar dagligen till en bred kundkrets på många platser i Sverige, ända upp till Umeå. Om du saknar vårt bröd hos din lokala handlare, fråga gärna och se om det finns möjlighet att beställa hem.

1934

Sista brödleveransen med häst och vagn

Andra världskriget påverkade inte försäljningen nämnvärt och under efterkrigstiden fortsatte framgångarna i den stigande konjunkturen. 1940 öppnade vi en egen affär i centrala Halmstad och idag finns två butiker runtom i staden – den senaste öppnade 2004. 2015 öppnade första caféet, på Eurostop i Halmstad, det som numera heter Hallarna. En efterfrågad och lyckad satsning som blev succé direkt.

I början av 1950-talet var vi ett av de modernaste bagerierna i södra Sverige, 1990 hade verksamheten vuxit så att vi började med nattskift och 1999 utökade vi med egen kallskänk. 2001 gjorde vi stora investeringar och vår specialbyggda stenugnslinje i granit är den enda i sitt slag, med teknik som skräddarsytts helt efter våra önskemål. 2017 utökade vi med ytterligare en specialbyggd stenugn så nu kan vi stolt konstatera att allt vårt bröd är stenugnsbakat. Vårt moderna system effektiviserar tillverkningen och garanterar att du som kund även i fortsättningen får ett gott bröd bakat med stolthet och tradition.

1940

Östras första butik öppnar i Halmstad

Glädjande nog är det inte bara våra kunder som gillar Östras bröd. Genom åren har vi prisats med flera utmärkelser och diplom för vårt bröds goda smak och för att vi bevarar svensk bageritradition med högsta hantverkskvalitet. Det gör oss naturligtvis väldigt stolta och vi fortsätter med glädje att förvalta och utveckla vår historia.

Vi är ett medlemsägt bageri, faktiskt det enda som finns kvar i Sverige. Det betyder att överskottet går tillbaka till våra medlemmar i form av mer bröd och större fördelar. År 1899 hade föreningen 47 medlemmar, idag är vi över 12 000. Här kan du läsa mer om fördelarna med att bli medlem. Vi ingår även i nätverket Signerat Halland i samarbete med Region Halland. Vårt syfte är att öka kunskapen om halländsk matkultur och lyfta fram det genuina i att äta närproducerad mat.

Om du för övrigt undrar varför det heter Östras när det ligger på Västkusten, så beror det på att bageriet ligger på östra sidan av Nissan som flyter genom Halmstad.

1960-tal

De populära brödbussarna rullar i Halmstad