Tomatsoppa med varm osttoast på kalljäst surdegsbröd

4 personer

En god och värmande tomatsoppa – en riktig vitamininjektion som får både temperaturen och humöret att stiga. Jättegott med ett kalljäst surdegsbröd till. Bara att strö på riven västerbottenost och sedan in i ugnen. Hur enkelt och gott som helst.

Du behöver

  • – Osttoast:
  • – 4 skivor Östras Il Pane Rustico
  • – Riven västerbottenost
  •  
  • – Tomatsoppa:
  • – 2 tomater
  • – 2 vitlöksklyftor
  • – 3–3,5 msk ajvar
  • – 1 dl rött vin (valfritt)
  • – 2 msk tomatpuré
  • – 400 g krossade tomater
  • – 3 dl vatten
  • – 2 grönsaksbuljongtärningar
  • – 2 dl grädde (valfri fetthalt)
  • – 1 dl blandade färska kryddor (t.ex basilika, timjan, oregano eller rosmarin)
  • – 1 krm svartpeppar
  • – 1 krm salt
  • – 1 tsk rapsolja

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Hacka tomater och vitlök i små bitar. Fräs i olja i en gryta några minuter. Blanda ner ajvar, tomatpuré, hackade örter, krossade tomater, vatten och eventuellt vin. Puttra i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer och smaka av med grädde, salt och peppar.

Strö västerbottenost på brödskivorna efter tycke och smak. Gratinera i ugn tills osten smält och fått fin färg.

Du behöver

  • – Osttoast:
  • – 4 skivor Östras Il Pane Rustico
  • – Riven västerbottenost
  •  
  • – Tomatsoppa:
  • – 2 tomater
  • – 2 vitlöksklyftor
  • – 3–3,5 msk ajvar
  • – 1 dl rött vin (valfritt)
  • – 2 msk tomatpuré
  • – 400 g krossade tomater
  • – 3 dl vatten
  • – 2 grönsaksbuljongtärningar
  • – 2 dl grädde (valfri fetthalt)
  • – 1 dl blandade färska kryddor (t.ex basilika, timjan, oregano eller rosmarin)
  • – 1 krm svartpeppar
  • – 1 krm salt
  • – 1 tsk rapsolja