Matjestårta

10 personer

En både vacker och fräsch tårta som passar perfekt till midsommarbuffén eller som förrätt. Stenugnskavring och matjessill är en fantastisk smakkombination som brukar gå hem hos både stora och små. En bonus är att den kan förberedas dagen innan.

Du behöver

  • – 300 g Östras stenugnskavring
  • – 25 g smör
  • – 4 st gelatinblad
  • – 200 g matjessill + lite sillspad
  • – 1 rödlök
  • – 250 g kesella
  • – 3 dl gräddfil
  • – 1 knippa dill, finhackad
  • – Rädisor
  • – Gräslök och/eller finhackad rödlök

Gör så här

Smält smöret. Smula ner stenugnskavring och blanda med smöret. Platta ut till en botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen ca 15 minuter.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten några minuter. Finhacka sill och lök. Blanda hacket med kesella, gräddfil och dill. Smaka av med lite sillspad. Ta upp gelatinbladen och smält dem på mycket svag värme i en kastrull (utan att tillsätta vatten). Låt svalna lite. Rör ner gelatinet i sillsmeten. Bred ut den på kavringbottnen. Ställ i kylen och låt stelna, minst 3-4 timmar. Kan även stå i kyl över natten. Ta bort formens kant. Garnera tårtan med rädisor och finhackad gräslök/rödlök.

Du behöver

  • – 300 g Östras stenugnskavring
  • – 25 g smör
  • – 4 st gelatinblad
  • – 200 g matjessill + lite sillspad
  • – 1 rödlök
  • – 250 g kesella
  • – 3 dl gräddfil
  • – 1 knippa dill, finhackad
  • – Rädisor
  • – Gräslök och/eller finhackad rödlök