Gurramacka

4 personer

Världsnyheten Gurramacka är vår egen variant av Gustav Adolfbakelse. En spännande smörgåsskapelse med tidstypiska smaker av hjort och lingon. Naturligtvis kan du variera med annat rökt kött om du vill. De picklade grönsakerna tar en liten stund att förbereda, men de är enkla att göra och jättegoda att använda även till annat, så det är väl värt besväret. Gustav Adolf-emblemet har vi gjort med philadelphiaost.

Du behöver

  • – 12 skivor Östras Bagarmästarens Lingonkubb
  • – Fyllning 1:
  • – 1,5 dl philadelphiaost
  • – 1 msk grovhackade torkade lingon
  • – 1 msk osötad lingonsylt
  • – Salt och vitpeppar
  •  
  • – Fyllning 2:
  • – 1 finrivet äpple
  • – 1 msk Bostongurka
  • – 1,5 dl majonnäs
  • – Italiensk salladskrydda efter smak
  •  
  • – Dekor:
  • – 4 skivor rökt hjortstek
  • – 4 bitar brieost (à ca 10 g)
  • – Rädisor
  • – Baby leafs (av spenat eller annan blandsort)
  •  
  • – Picklad rödlök:
  • – 1 dl ättika (12%)
  • – 2 dl socker
  • – 3 dl vatten
  • – 2 rödlökar
  •  
  • – Inlagd gurka:
  • – 2 msk ättiksprit
  • – 2 msk strösocker
  • – 1 dl vatten
  • – 1/2–1 krm nymald vitpeppar
  • – 1 krm salt
  • – Persilja, hackad (rikligt)
  • – 1/2–1 gurka färsk

Gör så här

Börja med att förbereda grönsakerna.

Så här gör du picklad rödlök:
Koka en lag med ättika, socker och vatten. Låt svalna lite. Skala och skiva rödlöken tunt och lägg i en glasburk. Häll lagen över. Låt stå tills den kallnat.

Så här gör du inlagd gurka:
Blanda ihop ättikslagen. Skiva gurkan tunt och hacka persiljan. Blanda ihop med kryddorna och lägg i en burk med lock. Låt stå någon timme innan servering.

Stansa ut 12 st rundlar med en stor kopp eller kakmått. Det går åt tre rundlar per bakelse. Blanda fyllning 1 och bred ut på första rundeln. Blanda ihop fyllning 2. Lägg på nästa rundel och bred på nästa lager med fyllning. Lägg på den sista rundeln och dekorera varje bakelse med en skiva hjortstek, brieost, skivade rädisor, picklad gurka och picklad rödlök.

Du behöver

  • – 12 skivor Östras Bagarmästarens Lingonkubb
  • – Fyllning 1:
  • – 1,5 dl philadelphiaost
  • – 1 msk grovhackade torkade lingon
  • – 1 msk osötad lingonsylt
  • – Salt och vitpeppar
  •  
  • – Fyllning 2:
  • – 1 finrivet äpple
  • – 1 msk Bostongurka
  • – 1,5 dl majonnäs
  • – Italiensk salladskrydda efter smak
  •  
  • – Dekor:
  • – 4 skivor rökt hjortstek
  • – 4 bitar brieost (à ca 10 g)
  • – Rädisor
  • – Baby leafs (av spenat eller annan blandsort)
  •  
  • – Picklad rödlök:
  • – 1 dl ättika (12%)
  • – 2 dl socker
  • – 3 dl vatten
  • – 2 rödlökar
  •  
  • – Inlagd gurka:
  • – 2 msk ättiksprit
  • – 2 msk strösocker
  • – 1 dl vatten
  • – 1/2–1 krm nymald vitpeppar
  • – 1 krm salt
  • – Persilja, hackad (rikligt)
  • – 1/2–1 gurka färsk