3 x mums från Östras

Kubb är ett rundare och högre bröd. Bagarmästarens sortiment består av tre utvalda, stenugnsbakade varianter - en fin kubb, en grov kubb och en lingonkubb. Alla med sin speciella karaktär.

Bagarmästarens roll har alltid varit viktig. Yrkesstolt och noggrann skapade han recepten till många av våra olika goda bröd vi njuter av än idag. Bagarmästarens fina kubb är till exempel bakat efter ett recept som är mer än hundra år gammalt.

Kubben har troligtvis sitt ursprung från 1920-talet, ett  bröd ofta bakat i en mjölkkanna med lock. Därav den lite bulliga formen. Förr kokades det på spisen i vattenbad i många timmar, vilket var praktiskt när inte alla hushåll hade en egen ugn. Nu gör vi kubben på surdeg och med skållat mjöl. Degen får sedan jäsa och vila under lång tid tid innan det gräddas i stenugn. Det är en långsam process, men resultatet blir ett saftigt bröd som håller sig färskt längre, helt utan konserveringsmedel och onödiga tillsatser.